Genç Girişimciye Tavsiyeler – 1: “It’s the execution, stupid!”

Sekiz yıl kadar süren bir girişimcilik maceram oldu:  1999’da Ümit Atalay ile birlikte Innova’yı kurduk.  Şirket başarılı oldu, krizlerle dolu bir dönemi büyüyerek geçirmeyi başardı ve 2007 yılında Türk Telekom grubuna katıldı.

Bu tecrübeden dolayı arada bir panellerde, özellikle de üniversitelerde konuşma yapmak için davet ediliyorum.  Son olarak, Jacques Couvas hocanın davetiyle Koç Üniversitesi MBA Girişimcilik öğrencilerine bir sunum yaptım.  Tecrübelerimden hareketle, Türkiye’de başarılı bir girişim oluşturmaya yönelik bazı ipuçları vermeye çalıştım.  Bu ipuçlarını bir yazı dizisi olarak blogumda da paylaşmak istiyorum.

Dizinin bu ilk yazısında, ipuçlarına geçmeden önce iki açıklama:

Benim girişimcilik tecrübem belli bir sektörü, belli bir dönemi yansıtıyor.  Türk Bilişim sektörünün bu dönemdeki belirgin özellikleri, paranın az, pazarın sığ ve denizlerin dalgalı olmasıydı.  Bugün pazar daha büyük, yatırım olanakları daha geniş ve yelkenimizde oldukça istikrarlı bir rüzgar var.  Benim tecrübelerim ve bu tecrübelerden çıkarttığım dersler yeni dönem için optimum olmayabilir.  Yine de, gerçek görüşümü isterseniz, ben bu ipuçlarının oldukça evrensel bir asgari müşterek tarif ettiğini düşünüyorum.  Her dönemde maximum sonuç üretmeyebilirler, ama riski de sınırlarlar.

İkinci açıklama başlıkla ilgili.  Önce “Nasihat” yazdım, sonra “Tavsiye”ye çevirdim.  İroni, kültürümüzün belirgin özelliklerinden biri değil; “ben bu işleri çözdüm, sana da öğreteyim” diyormuş gibi bir izlenim vermek de en son istediğim şey.  Başlıkla ilgili bir not daha: Türkçe içinde ingilizce kullanmamaya elimden geldiğince özen gösteriyorum.  Ama başlıktaki deyim söylemek istediğimi o kadar iyi ifade ediyor ki, hoşgörünüze sığınarak bir istisna yaptım.

Şimdi gelelim “it’s the the execution stupid” ile ne demek istediğime.  İş hayatı için bir değerler hiyerarşisi oluştursam, tepeye “icraat”ı koyardım.  Parlak fikir çok.  Hele internet yağmur gibi fikir yağdırıyor, başka yerlerde denenmiş fikirleri önümüze seriyor.  Girişimci ruhlu iki arkadaş her buluştuğunda, bir kısmı gerçekten potansiyel vaat eden pek çok fikir üretiyor.

Bu bolluk arasından seçilen iş fikri sadece bir başlangıç.  Yolun yarısı filan değil, belki yüzde biri.  Fikri gelir modeline çevirmek, buradan bir iş planı çıkartmak, finansman ve gerekli kaynakları bulmak da daha yarı yola getirmiyor bizi, hatta yaklaştırmıyor.  Asıl iş bundan sonra başlıyor.  İcraatı ne kadar iyi yaptığınız başarı ve başarısızlık arasındaki ince çizginin hangi tarafında olduğunuzu belirliyor.

İş fikrinizin ne kadar parlak olduğunun sonuca bir etkisi yok mu?  Var tabii.  İş fikriniz iyiyse ve iyi icra ederseniz, kaldıraç etkisi büyük.  İş fikriniz pek matah değilse, iyi icraat size daha vasat bir başarı getirecektir.  Ama istisnai bir iş fikri bile kötü icraatın yıkıcı gücüne karşı koyamaz.

Köşebaşındaki n’inci büfe para kazanıyorsa fikri parlak diye değil, icraatı iyi diye kazanıyor.  2000’lerde çok sayıda parlak fikirli teknoloji şirketi battıysa, icraat yetersizliğinden battı.

İyi icraatın, iş bilmek kadar, belki daha fazla, sonuç odaklılıkla ilgili olduğuna inanıyorum.  Öğrenilebilir bir beceri mutlaka; ama kişilik ve erken dönem öğrenim ile ilgili de bir boyutu var herhalde.  Eğer kendinizi bu rolde göremiyorsanız, bir an önce sizi tamamlayacak bir ortak bulmanızda yarar var.  Tabii icraat, büyük ölçüde kan, ter ve gözyaşı demek.  İş fikrinizi seçin, sonuca odaklanın ve uykusuz gecelere kendinizi hazırlayın…

Bu dizide yer alan tüm yazılar:

Genç Girişimciye Tavsiyeler – 1: “It’s the execution, stupid!”

Genç Girişimciye Tavsiyeler – 2: Fazla Para Göz Çıkartır.

Genç Girişimciye Tavsiyeler – 3: Muhasebeciniz ve Avukatınız En İyi Dostlarınız Olsun.

Genç Girişimciye Tavsiyeler – 4: İtibarınız Herşeyinizdir.

Genç Girişimciye Tavsiyeler – 5: Görünüşünüz Kimliğinizdir.

Genç Girişimciye Tavsiyeler – 6.1: Exit Üzerine Düşünceler – Hisse Satışı Neden, Ne Zaman, Nasıl Yapılmalı?

11 thoughts on “Genç Girişimciye Tavsiyeler – 1: “It’s the execution, stupid!”

  1. Sevgili Aydın,
    Yazını ilgi ve beğeniyle okudum. Doğrudan üzerime alındığım, tartışmasız katıldığım bir mesajı var; icraat!

    Örneğin, 1980’li yılların sonunda “Türkiye’de de motokurye işi tutar” dediğimde tek bir kurye servisi yoktu ve yalnızca girişimcilik becerisi ile çok sıkı iş yapılabilirdi. Ardından internetle, ardından eğlence sektörüyle ilgili çok sonraları başkaları tarafından hayata geçirilen fikirlerim oldu ama hiçbirini hayata geçiremedim. Şu cümlene bayıldım: “Köşebaşındaki n’inci büfe para kazanıyorsa fikri parlak diye değil, icraatı iyi diye kazanıyor.”

    Çok haklısın; işin başı icraat.

    Lütfen yazmaya devam et. Yeni kuşaklar bizim (senin değil, benim gibilerin) hatalarımızı tekrarlamasın, daha girişimci ve daha rekabetçi bir Türkiye için çabalayalım.

    Türkçe’ye gösterdiğin özen için de ayrıca kutlarım; maalesef bizim sektör dil yozlaşmasında öncülüğü elden bırakmıyor…

    Sevgilerimle,
    Ümit

  2. Merhaba Aydın bey,
    Sizin şirketizde çalışıp girişimciliğe adım atmış biri için bu yazılarınızın çok değerli olduğunu belrtmek isterim. Yazılarınızın devamını okumak için sabırsızlanıyorum.
    Saygılarımla..

    Ali Çetrefli

  3. Aydın bey,
    öncelikle blogunuz hayırlı olsun 🙂
    Yazınız bu işlere girişecek bir çok genç için altın değerinde tavsiyeler.
    Ben de içinde yer aldığım projelerde sürekli yapalım, edelim diyenden daha çok, az konuşan ve somut bir şeyler ortaya koyabilen kişilerle çalışmayı çok sevmişimdir.
    Yeni yazılarınızı merakla bekliyoruz.

  4. Aydın Bey,

    Oldukça önemli bilgiler ve değerler var yazılarınızda. Umarım sürekli bizi aydınlatmaya devam edersiniz.

    Ben girişimciler için vereceğiniz tavsiyeler dışında nacizane bir talep de bulunmak isterim;

    En çok merak ettiğim konulardan birisi, “başlangıç sermayesi gerektiren işlerde, sermaye kaynaklarını nasıl bulabileceğimiz ve daha da önemlisi, sahiplenilen fikri, sermaye sunabilecek potansiyellere nasıl kabul ettirebileceğimizdir – bir başka deyişle ikna edebileceğimizdir”

    Bu konu yazmaya değer nitelikte ise sizin bloğunuzda görmeyi de çok isterim.

    Teşekkürler

Yorum bırakın