GTD Zaman Yönetim Sistemi: Her Şeyi Hatırlayın, Tüm Hedeflerinizi Gerçekleştirin

Karmaşık bir işiniz, çok sayıda ilgi alanınız ve sorumluluğunuz varsa, bir de benim gibi kontrol takıntılıysanız, zaman yönetimi ister istemez öncelikli bir konu haline geliyor.

Bugüne kadar çok sayıda farklı zaman yönetim sistemini denedim.  Çocukken yapılacak işler listesi yaparak başladım, iş hayatına girdikten sonra TMI Time Manager eğitimlerine katıldım ve fahiş fiyatlı kırtasiye malzemelerini (zevkle) kullandım, Outlook tasks üzerinde kendi sistemimi yaratmayı denedim, farklı bilgisayar programları kurdum.   Bu arayışlar içerisinde beni en çok etkileyen, David Allen’in Getting Things Done (GTD) yöntemi oldu.  David Allen’ın bu isimle bir kitabı ve web sitesi var.  GTD bir endüstriye dönüşmüş durumda.  İnternet’te GTD’yi destekleyen sistemler, yazılımlar, bloglar, GTD felsefesine yönelik tartışmalar bulabilirsiniz.  GTD o kadar popüler ki, Evernote, Outlook gibi yaygın kullanılan yazılımların GTD uzantıları veya bunların üzerinde GTD’nin nasıl gerçekleneceğine yönelik kılavuzlar bulmak da mümkün.

Son zamanlarda zaman yönetimine yönelik yaklaşımımın değiştiğini gözlemliyorum.  Yönetilmeyen zaman daha verimli olabilir mi diye düşünmeye başladım ve ileride bu konuda ayrıca yazacağım.  Yine de, sağlam bir zaman yönetim sistemini yaşamınıza uyarlamak ve kullanmak, kendinize yapacağınız en iyi yatırımlardan biri.  Bu nedenle, bu alanda Türkçe fazlaca kaynak olmadığından da hareketle, gördüğüm en etkili zaman yönetim sistemi olan GTD’nin ne olduğuna, nasıl kullanılacağına dair bir dizi yazı bloglamaya karar verdim.

Dizinin bu ilk yazısında, GTD’nin temel felsefesinden  söz etmek istiyorum.  David Allen, güçlü bir gözlemden yola çıkıyor: Kafamızda sürekli, yapmamız gerekenlere ilişkin bir sürü düşünce taşıyoruz.   Bugün çocuğun okul taksidi yatırılacak, müşterimiz X Hanım aranacak, akşam eve giderken yoğurt alınacak… Bu “yapılacak işler listesi”nin yanı sıra, bir de daha uzun erimli hedeflerimiz var.  X projesi bitecek, yeni bir satış kataloğu hazırlanacak, tatil planı yapılacak…Ve daha da uzun erimliler: Yeterli birikimle emekli olunacak, piyano çalmak öğrenilecek, yazlık ev alınacak…

David Allen diyor ki, beynimizde tüm bu düşünceler dolaşır ve bizi zamanlı zamansız rahatsız ederken, kafamız rahat olamaz.  Aklımıza yapmamız gereken bir iş, henüz aksiyon almadığımız bir hedef geldiğinde bu bizi tedirgin eder, konsantrasyonumuzu bozar.  Daha da kötüsü, benim gibi kontrol takıntınız varsa, geri planda bir de en sakin anınızda bile size rahat vermeyen “acaba unuttuğum bir şey var mı?” sorusu kalır.  Bu blogu okuyorsanız, bu duygu ve düşünceler size pek yabancı değildir diye düşünüyorum.

Yaşam kalitenizi epey azaltabilecek bu sıkıntıların çözümü, yapmanız gereken tüm işleri ve tüm hedeflerinizi, her şeyi içerdiğine ve sizi gerektiğinde uyaracağına %100 güvendiğiniz bir sisteme aktarmak.  Sistemin %100 güvenilir olması kritik, çünkü %99,9 güvenliyse, aklınızda hep “acaba atladığım bir şey var mı?” sorusu kalacak.  Sisteminize %100 güveniyorsanız, zihniniz dingin ve serbest.  O ana odaklanabilir, berrak bir zihnin lüksünü yaşayabilirsiniz.

GTD sistemi, sadece günlük yapılacak işlerinizi değil, sizi uzun erimli hedeflerinize götürecek adımları da planlamanız için bir çerçeve çiziyor ve yaşamınızı olabildiğince kontrol altına almanızı sağlayacak araçları sağlıyor.

İlginizi çekti mi?  David Allen’ın kitabını okuyabilirsiniz, veya GTD’nin bileşenlerini ve kendi GTD sisteminizi nasıl kuracağınızı anlatacağım yazılarımı bekleyebilirsiniz.   Fazla bekletmeyeceğim, söz! 🙂

8 thoughts on “GTD Zaman Yönetim Sistemi: Her Şeyi Hatırlayın, Tüm Hedeflerinizi Gerçekleştirin

  1. Aydın bey, şu ana kadarki tecrübelerim hayatın kesinlikle kontrol altına alınamayacağını gösterdi. 😦 Hayatın doğasından kaynaklı öngörülemez o kadar çok değişkeni varki. O nedenle ben makro seviyede sadece hatırlatıcılar (mail, cep telefonu, 3. kişiler, vb. kullanarak) kullanıyorum. Mikro seviyede zaman yönetimi ise çok gerekli ve kaçınılmaz.
    David Allen’ı biraz incelemek faydalı olacak gibi, yada tembellik edip sizin bu konudaki yazılarınızı beklemek daha mı iyi olabilir bilemedim..:)

  2. Benim süper hatta şahane bile diyebileceğim bir i PAd im var ve bu i PAd ile artık herseyi hatırlıyorum. Ama kağıt ve kalem başka hatta yaptıktan sonra o zevk ile tık atmak bam başka.!!!!!

  3. Merhaba ,
    Ben bayağıdır asana.com adında bir siteyi kullanıyorum. Ciddi faydalı olduğunu söyleyebilirim. Yöneticilerimide oraya üye yaptım. 30 kişiye kadarda ücretsiz olması ayrı bir güzellik tabiiki.
    Mobil desteğide mevcut. Ama Bu GTD’yide dinleyip okuyacağım. Bu konu benim için çok önemli.
    Aydın bey birde sizden yazılım, satış, pazarlama ve muhasebe departmanlarının başarısını ölçümleyecebileceğimiz kriterler üzerine bir makale isteği yapsak çok ukelalaık yapmış olmayız değilmi? Yazılarınızın ciddi takipçisiyim.. Deneyimleriniz ve tecrübelerinizi kullanmaya çalışıyorum.

  4. “David Allen diyor ki, beynimizde tüm bu düşünceler dolaşır ve bizi zamanlı zamansız rahatsız ederken, kafamız rahat olamaz. Aklımıza yapmamız gereken bir iş, henüz aksiyon almadığımız bir hedef geldiğinde bu bizi tedirgin eder, konsantrasyonumuzu bozar. Daha da kötüsü, benim gibi kontrol takıntınız varsa, geri planda bir de en sakin anınızda bile size rahat vermeyen “acaba unuttuğum bir şey var mı?” sorusu kalır. ” kontrol takıntısı ve acelecilik bir arada olunca sıkıntı daha büyük oluyor, hele benim gibi taş devrinden başlayan ve bilgi çağına uzanan bir hayatı yaşayan insan için hem zamanı yönetmek hem de geçmişe göre hızlanan her şeyin peşinde koşarak zamanı yönetmek tahmin edilemeyecek bir zorlukm çıkarıyor, ve bu yazdıklarınızla ilgili bir uygulamaya başlarsam kısa sürede “obsolete” olacak mı diye de korkmak bu zamanın bana aşıladığı bir düşünce

    • Evet, Oğuzkan Bey. David Allen’in belki temel mesajı bu. Ben de aynı dertten muzdaribim. GTD iyi kurulur ve işletilirse, sorunu büyük ölçüde çözüyor. Sistem teknolojiden bağımsız. Allen’ın tarif ettiği yapı kağıt üzerinde aslında. Bizim kuşak için kağıt üzerine kurulmuş sistem daha doğal ve etkili olabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s