Girişimciler için Teşvikler – 1: TeknoGirişim Sermayesi Desteği Programı

Devletimizin girişimciler için sağladığı pek çok imkan var.  Ne yazık ki bunlara tek kaynaktan ulaşmak pek kolay değil, bildiğim kadarıyla.  Elime değişik vesilelerle bu bilgiler geçtikçe blogumda paylaşmayı planlıyorum.  Böylece hem bu bilgiyi biraz daha yaygınlaştırırım, hem de bir yerde biriktirmiş olurum diye düşünüyorum.

İlk örnek, TeknoGirişim Sermayesi Desteği Programı.  Bu desteğe başvurmuş ya da yararlanmış olan okuyucular katkıda bulunurlarsa çok yararlı olur.

Program ile ilgili dosyanın linki için tıklayın: TeknogirisimSermayeDestegi

Farklı desteklerle ilgili bilgi ve belgeleri eklemeyi sürdüreceğim.

4 thoughts on “Girişimciler için Teşvikler – 1: TeknoGirişim Sermayesi Desteği Programı

  1. Aydın Bey’in her zamanki gibi yol gösterici bu güncel yazı dizisine, ben de nacizane bir katkıda bulunmaktan mutluluk duyarım.
    Girişimcinin “türü” konusunda kısıtları olsa da, TUBITAK TEYDEB şemsiyesi altında desteklenen bir program ve özet bilgileri şu şekilde:

    1507 – TÜBİTAK Kobi Ar-Ge Başlangıç Destek Programı: Yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında KOBİ’ler tarafından yürütülen 500.000 TL bütçe ve 18 ay süre ile sınırlı ilk 3 projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesini amaçlar. Ayrıca bu üç projeye ilaveten, ortaklı proje başvurusu yapılması koşuluyla 2 proje daha bu programda desteklenebilmektedir. Destek oranı her dönem için sabit olup %75’tir. (detay bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/sid/696/pid/478/index.htm)

    Yorum: Innova’da, daha önceki görevim dolayısıyla tanıştığım, işleyişi iyi sayılabilecek bir program. Çok-ortaklı Ar-Ge projelerinde, örneğin Innova gibi “büyük sanayi kuruluşu” ölçeğindeki firmalar, 1501 Programı kapsamında max. %60 destek alırken; aynı projenin ortakları arasında yukarıdaki koşulları sağlayan KOBI’ler olması durumunda bunlar 1507 Programı kapsamında sabit %75 destek alıyorlar. Aynı projede, büyük firmaya daha düşük oranda destek veren program ile; küçük firmaya daha fazla destek sunan program birlikye işleyebiliyor.
    Uluslararası projelerimizde, Türkiye’den 5-6 kişilik, genç firmalarla birlikte çalışıyorduk; ve bu firmalar için bu destek çok önemliydi. Bu sayede onlar da uluslararası ortaklar ile, aynı masada toplantıya katılıp; deneyim kazanma fırsatını yakalıyorlardı.

    Saygılarımla…

  2. Eski bir yazı. Ancak bir kaç söz eklemeden geçemeyeceğim. Doğrular ve gerçekler….Geçtiğimiz sene yeni AR-GE kanununu anlatmak için, bakanlık yetkilisi bir uzman yardımcısı arkadaşımız teknokente sunuma geldi. Sunuma katılanlar şahane, rektörümüz, pek çok bilim adamımız vs. Sunumda şahane. Ancak ortada bir handikap var… Doğru sözlü olmak iyidir ama her yerde değil. Kalkıp söz istedim. Dedim ki; Elçiye zeval olmaz. Ancak burada elçi siz değil benim. Bakın güzel destekler vesaire anlatıyorsunuz. Ancak bu AR-GE destekleri, çıkarılan kanunlar…bunların tamamı burjuvayı desteklemeye yönelik girişimler. Bu destekler ancak %1’lik bir dilime hitap ediyor. Yani belli bir gelir düzeyine erişmiş, bize göre burjuva konumunda ki elit bir tabakaya. peki %99’u mülteci konumunda olan biz girişimcilere ne var? Hiç bir şey. Bu mülteciler denizin ortasında boğuluyorlar. Her kez döndü baktı, ama bir tek kişi yorum yapmadı…..Malesef. Doğrular ve gerçekler.

    • KOSGEB’in destekleri epey geniş bir kitleye hitap ediyor diye düşünüyorum, Selim Bey. Belki tanıtımları biraz yetersiz, süreçler de daha basit olabilir. Bunun ötesinde mikrokredi gibi modeller kurgulamak gerekir herhalde.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s