Geçtiğimiz hafta bir şirket toplantısında satış ekibimizdeki arkadaşlarıma, satış başarısının en az yarısının basit liste yönetimine bağlı olduğunu anlatırken buldum kendimi. Satış için ürün bilgisi, insan ilişkileri, sunum becerileri, müzakere teknikleri tabii ki önemli ve kritik. Ancak istikrarlı satış başarısı için, önce liste yapmak lazım: Satabileceğimiz ürün ve hizmetlerin listesi, hedef müşterilerimizin listesi, hangi müşteriye neyin satılabileceğinin listesi, yapılacak ziyaretlerin listesi, kapanmaya yakın tekliflerin listesi, vb.
Biliyorum, herkes bu çok temel ilkeyi zaten bildiğini ve uyguladığını düşünüyor. En azından zihnimizde, işlerin, müşterilerin şöyle veya böyle bir listesi var; yoksa ne yapacağımızı bilemiyor olurduk. Ancak benim kast ettiğim, liste yönetimini daha formel bir süreç olarak algılamak, yazılı olarak, uygun olduğunda bilgisayar destekli araçları kullanarak disiplin içerisinde yapmak, düzenli bir biçimde gözden geçirmek, güncellemek. Daha ileri aşamada, farklı kişilerin sorumluluğundaki listeleri konsolide etmek, analize tabi tutmak, performans göstergelerine göre ölçmek, geçmiş performans ile karşılaştırmak, analizlerden sonuçlar çıkartıp tedbirler almak.
Satış örneğini verdim, ama liste yönetimi her işin temeli. Zaman yönetimi, proje yönetimi aslında liste yönetiminin özelleşmiş halleri.
Çevremde bu temel pratiğin ne yazık ki çok eksiğini görüyorum. Daha çok inşaat ustaları ile bağdaştırdığımız “işleri o an içinden geldiği gibi yönet” kültürü, büyük oranda baskın iş yapma biçimimiz. Biliyorsunuz, “usta,” zaman çizelgesi yapmaz, gerekebilecek malzemeyi yanında taşımaz, yapılmasını istediğiniz işlerin listesini tutmaz; bu şekilde kaybettiği zaman ve emeği de işin maliyetinin doğal parçası kabul eder.
Bu ustalık belirtileri inşaat işleriyle sınırlı değil tabii. Şirketimizde, ekibimizde, belki kendimizde, örneklerini gözlemek mümkün. Bir kısmımız eğitiminde bu kavramlarla fazla tanışmadığı için, bir kısmımız kendisini böyle basit yöntemlere tenezzül etmeyecek kadar akıllı gördüğü için, liste yönetimi, genellikle eksiğimiz olan bir alan.
Prensipte çok basit olan liste yönetimini hangi işte disiplinli bir biçimde uygularsanız, başarı oranınızın o kadar artacağına kesin gözüyle bakıyorum. Liste yönetimini doğru dürüst yapıp yapmadığınızı, daha disiplinli liste yönetiminin sizi hangi alanlarda başarıya yaklaştıracağını bir düşünmenizi öneririm. Sonra kalemi kağıdı elinize alın veya size yardımcı olabilecek bilgisayar uygulamalarını bir araştırın. Kısa sürede sonuç alacağınızdan eminim.
sizin firma olarak yaptiginiz bazi projelerin altyapi yapimi icin ekipler kuran bir danismanlik firmasiyim.Ankaradayim insaat firmalarinin isci koordinasyonunu yapiyorum.Aslinda buyuk projelere imza atan sizin gibi firmalarin projelerde risk faktoru hesaplanamayan kismi bireysel cabamla firma olarak koordine etmeye calisiyorum.Liste tesbitiniz aslinda bir projeyi koordine etmenin temel kuralidir.Bi nevi istatistik bilgisi gerekir..Kendi kadrolariniza ne kadar zaman yonetimi vb egitimleri verirseniz verin konu en alttaki isciye geldiginde yonetilemez hale gelir.Projelerde onemsesi gereken en onemli nokta bunlari hayata gecirecek olan isci ekibinin dogru koordine edilebilmesidir.Aksi taktirde onemli projeler tikanmakla yuzyuze kalir.
Saygilar
CİGDEM CENGİZ
MOSES DANİSMANLİK
Doğru söylüyorsunuz, Çiğdem Hanım. Katkınız için teşekkürler.