iPad uygulamaları serisinin birincisi oldukça popülerdi. Bu ikinci yazıda, verimliliğinizi arttıracak uygulamalar üzerinde duracağım. Seriyi devam ettirecek bir iki başlık daha çıkacak gibi.
Verimlilik deyince, akla hemen iş yaşamına yönelik uygulamalar gelecek. Ancak aşağıda listeleyeceğim uygulamaların çoğu, özel hayatınızı derleyip toplamada da işe yarayacak cinsten.
Benim deneyimimde, tablet ve diğer mobil cihazların kullanılabilirliğini maksimize etmenin yolu, sahip olduğunuz tüm cihazlardan aynı veri ve uygulamalara erişebilmekten geçiyor. Yolda iPad’inizi açtığınızda işte bilgisayar başındayken bıraktığınız yerden devam edebiliyorsanız, iş yapma biçimi gerçekten değişiyor. Uygulama geliştiriciler de aynı fikirde sanıyorum; bu olanaklara sahip uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor.
İşte benim kullandığım uygulamalardan bir seçki:
Dropbox: iPad’in usb çıkışı yok, ama dropbox kullanıcısıysanız, yokluğunu hissetmiyorsunuz. Dropbox size 2GB ücretsiz depolama alanı veriyor ve bu alana yükledikleriniz, windows, mac, iPad, Adroid vb ortamlarda yaşayan dropbox uygulamaları arasında senkronize ediliyor. Bilgisayarınızda sık kullandığınız dosyaları dropbox dizininde saklarsanız, bu dosyalar iPad’de de yanınızda! Üstelik, anlık yedeklemeye de sahipsiniz. Dropbox türünün tek örneği değil. Box, Sugarsync, MS SkyDrive gibi farklı seçenekler var. Dropbox’ın kullanımı basit ve beni hiç yolda bırakmadı.
Evernote: Dropbox veya muadili bir yazılımdan sonra mutlaka edinmelisiniz dediğim uygulama Evernote. Nereye koyacağınızı bilemediğiniz, farklı formatta bir sürü veri, not, yazı, resim vb için sınırları olmayan bir kütüphane evernote. Gelişmiş etiketleme özellikleri var, ama o kadar hızlı bir arama fonksiyonuna sahip ki, etiketlemeyi kullanmaz oldum. Paraya kıyıp bir de doküman tarayıcı alırsanız, sahip olduğunuz tüm ıvır zıvırı Evernote’un içine atıp ortalığı temizleyebilirsiniz. Web sayfasını veya Outlook postasını kesip saklamayı sağlayan güzel uzantıları var. Evernote, şirket olarak da atılım içerisinde ve anladığım kadarıyla Türkiye pazarı ile yakından ilgileniyorlar. Listemdeki uygulamalar arasında Türkçeyi tam olarak destekleyen tek uygulama, galiba. Tüm bu işlevsellik ve ücretsiz!
ToDoIst: Zaman yönetimi konusuna özel ilgim var, bu konuda da bir yazı yazacağım inşallah. Çok sayıda yöntem ve aracı denedim. Yeni favorim, todoist. Çok pratik ve hızlı, PC ve iPad arasında hemen senkronize oluyor. Temel uygulama ücretsiz. Şimdilik bana yetiyor.
Quickoffice: Quickoffice için paraya kıyacaksınız. Az para da değil: $19.99. Ama MS Office dokümanlarını açıp üzerilerinde çalışmanın başka bir yolu yok ne yazık ki, en azından ben bulamadım. Sonuçlar mükemmel değil. Özellikle Powerpoint dokümanlarında beklentiniz çok yüksek olmasın. Quickoffice’i Haziran ayında Google satın aldı. Bakalım bundan sonra ne olacak?
SimpleMind: Mindmap yöntemini kullanıyor musunuz? Yapısal olmayan konularda çalışırken mindmap yapmanın işe yaradığına inanıyorum. (Bu konu da bir yazı adayı, galiba.) SimpleMind, kullanımı kolay bir mindmap uygulaması. Temel uygulama ücretsiz, ama yükseltme ücretini vermeye değiyor.
Skype: iPad’de de iyi çalışıyor. Kullanımı kolay, ücretsiz.
Calculator: Bir hesap makinesi lazım tabii. Calculator’ün kullanımı kolay, ücretsiz.
Bu uygulamaları iPad’inize yükleyin ve dizüstünüzü evde/işte bırakıp çıkın!
Bu serideki diğer yazılar: